КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Що важливо знати про гепатит?

Результат пошуку зображень за запитом "гепатит"Інфекційні гепатити В і С – серйозна медична і соціальна проблема. Тому в сучасному світі просто необхідно знати, хто такий носій гепатиту, що це за захворювання та чим воно може бути небезпечне.

Вірусні гепатити В і С – небезпечні інфекції, які характеризуються, в основному, хронічним перебігом і яскравими зовнішніми проявами у вигляді жовтяниці. Однак однією з форм захворювань є носійство гепатиту В і С. Це особливий різновид перебігу хвороби, при якій в крові виявляються сам вірус гепатиту і антитіла до нього. При цьому у пацієнта немає ніяких симптомів, а біохімічні показники знаходяться в нормальних межах.

Крім того, носіями вважають людей, у яких хвороба перебуває в стадії ремісії.

Факт носійства встановлюється, якщо в крові антитіла присутні більш, ніж 6 місяців, при цьому немає ніяких симптомів. Небезпека цього стану полягає в тому, що носій вірусу гепатиту є потенційно заразним для оточуючих людей. А сам вірус при певних умовах може активізуватися і викликати гостру форму гепатиту.

Носійство формується через те, що генетичний матеріал вірусу впроваджується в клітини печінки і вбудовується в ДНК людини. При цьому відбувається активне розмноження вірусу, однак імунна система не сприймає його як щось чужорідне.

Найчастіше носіями стають:

  • Особи з пригніченою імунною системою;
  • Діти, народжені жінкою-носієм;
  • Чоловіки (причини поки невідомі).

Шляхи передачі

Гепатити В і С відносяться до інфекцій, які передаються парентерально, тобто не через шлунково-кишковий тракт. Це і пояснює можливі шляхи передачі:

      • Через кров. Ризик інфікування виникає при будь-яких маніпуляціях, де можливий контакт з кров’ю: хірургічні втручання, різні косметологічні процедури (манікюр, пірсинг, татуювання), лікування зубів, користування предметами особистої гігієни зараженої людини. Переливання крові рідко зараз є причиною інфікування, так донори перед здачею крові проходять строгий контроль на наявність інфекцій. Окремою групою стоять наркомани, які вживають наркотики ін’єкційним шляхом.

    Результат пошуку зображень за запитом "гепатит"https://stm.net.ua/wp-content/uploads/2017/06/CHy-shkidlyvo-robyty-mykroblejdyng.jpg

    • Через виділення зі статевих шляхів, переважно через сперму.
    • Через плаценту від матері до дитини під час вагітності. Якщо дитина відразу після народження була вакцинована, то матері дозволяють годувати дитину грудьми.

    Передача вірусу через слину під час поцілунку також можлива, при наявності у зараженої мікротравм слизової оболонки порожнини рота, причому концентрація вірусу залежить від активності процесу

    Вірус передається тільки серед людей, тому зараження через укуси комах виключено.

    Пов’язане зображенняМетоди діагностики

    Найчастіше наявність гепатиту починають підозрювати, коли при рутинному біохімічному дослідженні виявляються перевищення показників, що характеризують роботу печінки. В цьому випадку направляють на серологічну діагностику, яка дозволяє виявити в крові антитіла проти вірусу гепатиту В або С. Якщо ж антитіла виявлені, то наступний етап – ПЛР-діагностика, з допомогою якої в крові визначають генетичний матеріал вірусу. Для визначення змін в структурі печінки використовують ультразвукове дослідження, комп’ютерну томографію, а також біопсію і фіброеластографію.

    Якщо аналіз позитивний?

    Чим раніше буде встановлено діагноз і розпочато лікування, тим більше у пацієнта шансів на одужання або тривалу ремісію!!!

    Вірусні гепатити небезпечні тим, що рано чи пізно можуть призвести до розвитку раку печінки або цирозу, які, в кінцевому підсумку, приводить до летального результату. Тому носіям гепатиту В і С необхідно регулярне спостереження.

    Якщо носій гепатиту С або В уже давно знає свій діагноз, то він, як правило, стоїть на обліку у інфекціоніста і періодично проходить обстеження і здає аналізи. Це дозволяє постійно спостерігати за динамікою захворювання та в разі активації вірусу негайно почати лікування.

    Так як носійство є хронічною формою хвороби, то вірогідність лікування в даний час дорівнює приблизно 15%. Сам факт виявлення вірусу в крові не є показанням для початку противірусної терапії. У цьому випадку за пацієнтом здійснюється ретельне спостереження. Але існує ряд ситуацій, при яких потрібно почати негайне лікування, тому не зволікайте з походом до лікаря в разі позитивного результату.

    Якщо носію не відображено специфічна противірусна терапія, то призначається підтримуючу терапію, зокрема гепатопротектори.

    Профілактика

    Результат пошуку зображень за запитом "гепатит" Запобігти захворюванню можна завдяки безпечній і ефективній вакцині. Діти повинні отримати три дози вакцини від гепатиту В — перше щеплення протягом 24 годин від народження, другу дозу у віці 1 місяць, і третю — у 6 місяців. Якщо ви не були вакциновані від гепатиту В — проконсультуйтеся з лікарем.

    Діагноз вірусоносійства гепатиту не можна ігнорувати, так як неуважне ставлення до свого здоров’я може спричинити за собою непоправні наслідки!!!

    Будьте здорові!!!

    Лікар ЗПСЛ Іванчо Т.Г.