КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Туберкульоз можна попередити

Останнє десятиріччя характеризується погіршенням епідемічної ситуації із захворюваності на туберкульоз в багатьох країнах світу. Щороку у світі виявляється до 10 мільйонів нових випадків захворювання на туберкульоз, від якого помирає близько 3-ох мільйонів осіб.

Ще у 1993-му році Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я туберкульоз був проголошений глобальною небезпекою та з метою привернення уваги до неї

країн всього світу вирішено відзначати 24 березня, як Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме в цей день у 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття мікобактерії – збудника туберкульозу, який носить назву- паличка Коха.

В Україні епідемію туберкульозу оголошено в 1995 році, яка продовжується до цього часу. За критеріями  ВООЗ на сучасному етапі Україна віднесена до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз. Особливостями цієї хвороби в наш час є ріст захворюваності, великий резервуар ендоінфекції, значне зниження профілактичних заходів через економічні негаразди.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке виникає в результаті інфікування мікобактеріями туберкульозу, характеризується формуванням  в уражених тканинах специфічних вогнищ запалення. Частіше зустрічається туберкульоз органів дихання, проте може бути і позалегеневий ( кісток, суглобів, лімфоузлів, нирок, ока, шкіри та інших органів і систем).

Джерелом інфекції є хвора людина, тварини, птахи, а також заражені продукти тваринного походження. Найчастіше зараження тубуркульозом відбувається повітряно- крапельним, рідше харчовим, контактно- побутовим шляхом під час безпосереднього контакту з хворим або через забруднені предмети вжитку.

Фактором ризику, що сприяє  розвитку туберкульозного процесу у дітей може бути контакт із хворою на туберкульоз людиною (тісний сімейний, квартирний, випадковий), відсутність вакцинації проти туберкульозу, супутня патологія, що призводить до зниження імунітету( хронічні та рецидивуючі захворювання органів дихання, бронхіальна астма, цукровий діабет, анемія, виразкова хвороба шлунку та 12-палої кишки, інфекції сечовивідних шляхів, ВІЛ- інфекція, первинні та вторинні імунодефіцитні стани, гормонозалежні захворювання   ), алкоголізм, наркоманія батьків, шкідливі звички у дітей, безпритульність.

Через значну кількість клінічних форм у дітей захворювання проявляється найрізноманітнішими симптомами. Може починатися поступово і тривалий час протікати без клінічних ознак. Згодом дитина стає дратівливою, млявою, вередливою, швидко втомлюється, втрачає апетит, худне, починає відставати у фізичному розвитку, з’являється субфебрильна температура тіла, кашель, що триває більше трьох тижнів, підвищена пітливість, особливо вночі.

Враховуючи це, дуже важливим є раннє виявлення туберкульозу у дітей. Для цього використовується туберкулінодіагностика- внутрішньошкірна проба Манту, яка визначає інфікованість тубекульозною паличкою. Це  не щеплення, це діагностичний тест, за допомогою якого визначають, чи є в організмі дитини туберкульозна інфекція.

Пробу Манту робить спеціально навчена медсестра. Результат оцінює лікар через 72 години. У дітей, які контактували з джерелом туберкульозної інфекції, це дає позитивну реакцію, що виражається у вигляді внутрішньошкірної папули.

Щорічна туберкулінодіагностика проводиться практично здоровим дітям віком від 4 до 14 років, до 4- річного віку та підліткам- за бажанням батьків, та в групах ризику щодо захворюваності на туберкульоз та за епідпоказанням.

Для своєчасного виявлення туберкульозу також проводять флюорографічне обстеження з 15- річного віку.

Профілактика цього захворювання спрямована на попередження інфікування мікобактеріями туберкульозу здорових осіб. До специфічних заходів профілактики у дітей  відноситься вакцинація та ревакцинація. Доведено, що щеплення БЦЖ дозволяє знизити захворюваність на генералізовані форми туберкульозу та летальність від нього. В Україні воно є обов’язковим і  повинне здійснюватися відповідно до Календаря щеплень.  Вакцинація проводиться в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 добу життя. Після вакцинації імунітет формується протягом 2-х  місяців. Ревакцинація проводиться в 7 років при негативній пробі Манту.

Питання профілактики туберкульозу стосується кожної сім’ї, кожної людини.

Будь-яке захворювання  легше і дешевше попередити, ніж лікувати. Особливо це актуально відносно туберкульозу, адже лікування цієї хвороби занадто дороге. Окрім цього, хвороба може набути хронічного перебігу і завершитися летально.

Шановні батьки!  Щоб уберегтися від туберкульозу намагайтеся вести здоровий спосіб життя( регулярно відпочивайте, не паліть і не зловживайте алкоголем), докладіть зусиль, щоб харчування вашої дитини було якомога повноціннішим, проводьте систематичне прибирання житла, провітрюйте його, не допускайте накопичення пилу, регулярно проходьте флюорографічне обстеження органів грудної клітки, слідкуйте за своєчасним проведенням туберкулінодіагностики у ваших дітей, при відсутності протипоказань не відмовляйтесь від щеплення. Будьте уважні до свого здоров’я та здоров’я своїх дітей. Пам’ятайте, що немає жодної поважної причини для відмови від здоров’я та життя.

Завідуюча амбулаторією ЗПСМ №5, лікар- педіатр вищої кваліфікаційної категорії    В.О.Стеценко