КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Стрес. Як вчасно розпізнати?

Щоб кожен мав певний самоконтроль у житті, лікарка нашого Центру, Ганна Вячеславівна, розповідає про стрес та що з ним робити.

Справжній стрес – це захисний механізм організму. Коли ви напружені – працюєте «на повну», хвилюєтесь, боретесь, ризикуєте, навіть відчуваєте збудження чи натхнення, ваше тіло мобілізує всі свої ресурси: і фізичні, і психологічні. 

Насправді, в цьому немає нічого поганого. Погано, коли немає балансу, гармонійного поєднання напруги та розслаблення. Погано, коли цей стрес постійний, хронічний.

Незалежно від того, що спричиняє стрес, важливо вміти розпізнавати його прояви та шукати способи, як зменшити його вплив життя.

Як не дивно, розпізнати його вчасно не завжди просто, але дуже важливо. 

Тож розгляньмо «Тривожні дзвіночки»:

  • Фізичні симптоми: збудженість, пітливість, прискорений пульс, головний біль, біль у м’язах, втома, тремор, порушення перистальтики, підвищення больової чутливості, тунельний зір – стан, коли органи зору не можуть бачити предмети з боків, що виходять з центрального огляду.
  • Психологічні симптоми: злість, тривога, депресія, страх, роздратування, нервозність.
  • Зміни в поведінці: збільшення або зменшення апетиту, сонливість або безсоння, відмова від занять, зменшення ефективності роботи, збільшення вживання алкоголю або наркотиків.

Якщо ви спостерігаєте у себе такі симптоми тривалий час, це може шкідливо позначити на вашому здоров”ї – як фізичному, так і ментальному. 

Щоби не допустити цого, важливо вчасно звернутися до лікаря. Він допоможе вибрати найбільш ефективний метод лікування стресу, в залежності від його причин та інтенсивності. 

Найчастіше це психологічна підтримка, фізична активність, дієта та ліки, які допомагають заспокоїтися та зняти стрес.

Тест на виявлення виснаження від стресу

👇🏻

Запобігайте стресу сьогодні, щоб не лікувати його наслідки завтра!