КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

СМАЧНИЙ БЛЕКАУТ. АБО ЩО ТРИМАТИ В КОМОРІ, ЩОБ ПОЛЕГШИТИ СОБІ ЖИТТЯ

Ядерна комора вже не в тренді. Про ризики ядерної війни говорять менше, а от енергетична ситуація залишається складною.

Одне з найважчих питань — приготування їжі. Особливо, якщо в родині немає газової плити. Спробуємо з’ясувати, як зробити процес приготування в нинішніх умовах максимально простим. І при цьому отримати з продуктів усі необхідні поживні речовини.

То що варто мати в запасі на випадок блекауту?

Крупи

Важливо, щоб це були крупи, які можна приготувати просто від запарювання гарячою водою. До страви пасуватимуть овочі, які можна приготувати заздалегідь, коли є світло. Деякі овочі містять більше корисних речовин, якщо їх обсмажити — наприклад, томат та морква. 

Додайте бринзу чи фета, оливки, зелень та цибулю, і така каша матиме купу корисного.

Які крупи обрати?

→ кус-кус;
→ сочевиця;
→ вівсянка швидкого приготування;
→ гречана каша (потребує тривалого замочування) або гречані пластівці, які достатньо залити окропом.

Якщо гречку залити окропом на ніч, то вона буде готова і без зайвої рідини. А от сочевицю все одно треба хоча б трохи приварити”, — каже біологиня Дарка Озерна. 

Звичайно, не все з переліку є еталоном здорового харчування. Наприклад, у мирні часи ми б порадили готувати вівсянку, яка потребує тривалішого варіння. Проте ви не нашкодите собі, якщо іноді поласуєте пластівцями швидкого приготування і додасте туди арахісове масло, фрукти, трохи меду, горіхи. 

Сублімовані фрукти та овочі

Зараз багато де можна придбати таку продукцію. Деякі сублімовані ягоди та фрукти вже продаються у вигляді порошку. Додаєте в окріп — вийде фруктовий чай, у кефір чи ряжанку — готове яскраве смузі, в кашу — і вийде смачна та красива страва. 

Консерви

Не всі консерви — це зло. Консервовані фрукти та овочі можуть бути чудовою можливістю урізноманітнити раціон. Їх можна додавати в салати, каші, робити з них паштети. А діти оцінять консервовані персики зі збитими вершками. Десерт, звісно, не на кожен день, проте іноді можна посмакувати.

Отож, які консерви стануть помічними в приготуванні простих страв:
→ квасоля;
→ томати;
→ кукурудза;
→ горошок;
→ тунець у власному соку;
→ мариновані овочі;
→ анчоуси тощо. 

Зменшити кількість цукру та солі в деяких овочевих консервах можна, якщо ретельно промити їх водою. 

Супи-пюре швидкого приготування

Такі супи часто бувають на основі нуту чи сочевиці. Вони містять небагато калорій, проте добре зігрівають та готуються за лічені хвилини. Щоб збагатити страву калоріями чи білком, можна додати сухарики, попередньо відварене м’ясо, трохи сала тощо.

Солоденьке

Якщо ви досі вважаєте, що все солодке — це суцільне зло, то ми йдемо до вас! Головне правило — контролювати ту кількість цукру, яку споживаєте. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) радить споживати не більше 25 грамів доданих цукрів на добу (це близько 6 ч. л. цукру). 

А от якісний чорний шоколад із високим вмістом какао, сухофрукти, домашня випічка, яку можна замовити в крафтових пекарнях, — це смачно та нешкідливо в помірних кількостях. Звісно за умови, що у вас немає медичних станів, які не дозволяють споживати якісь інгредієнти цієї випічки. Домашня випічка містить меншу кількість жиру та цукрів. А ще там точно відсутні шкідливі трансжири.

То що обрати з солодкого:
→ сухофрукти;
→ яблучні чипси;
→ пастилу;
→ чорний шоколад;
→ домашнє печиво;
→ домашню шоколадну пасту на кшталт нутелли.

Можна згадати дитинство та приготувати з дітлахами щось, що не потребує випікання. Наприклад, тістечка типу “Картопля” або “Шоколадної ковбаси”.

Смачні намазки

→ хумус;
→ арахісові пасти;
→ джеми з фруктів та ягід;
→ соус песто.

Хумус дуже смакує до круп, пасти, з лавашем або хлібом. Можна додавати овочі до смаку. 

Арахісові пасти — прекрасний варіант для швидкого сніданку в тандемі з невеликою кількістю джему чи сиру. Смачно також додати пасту до кисломолочного сиру — це буде дуже ситний і багатий на білок перекус.Соус песто смакуватиме в спагеті та сендвічах.

Якщо правильно підготуватися та поповнити комору простими в приготуванні продуктами, переживати цей період стане значно простіше. І пам’ятайте, що блекаут — не привід не їсти смачно та корисно.

За матеріалами платформи доказової інформації про здоров’я “Бережи себе”.