КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Світовий тиждень грудного вигодовування: рекомендації, факти та міфи.

Сьогодні, 3 серпня, розпочався Світовий тиждень грудного вигодовування. Дитина отримує від грудного вигодовування користь, яку нічим не можна замінити. Крім поживних речовин та вітамінів, немовля отримує з молоком матері антитіла, які здатні захистити від хвороб. Також грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку дитини. Користь від грудного вигодовування отримують не лише малюки, а й матері. Нагадуємо рекомендації щодо грудного вигодовування, розповідаємо чим воно корисне, а також спростовуємо розповсюджені міфи.

КОРИСТЬ ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ

Грудне вигодовування має низку переваг для здоров’я малюка:

  • Грудне молоко матері містить всі необхідні для розвитку та росту дитини поживні речовини та забезпечує повну потребу дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя. З 6 до 12 місяців продовжує задовольняти щонайменше половину потреб дитини в поживних речовинах, а протягом другого року життя – покриває третину цих потреб.
  • Грудне молоко матері – найбезпечніше джерело поживних речовин, вітамінів та енергії для  малюка, якщо у матері немає – медичних протипоказань для такого вигодовування.
  • Грудне вигодовування забезпечує захист дитині від хвороб. Воно може дати імунітет дитині на майбутнє від таких небезпечних хвороб як астма та діабет, значно знижує ризик смерті внаслідок діареї, пневмонії та інших інфекційних захворювань. Звертаємо увагу, що грудне вигодовування не здатне захистити дитину від інфекцій, проти яких проводиться щеплення.
  • Грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку.
  • Грудне вигодовування для дитини – це також відчуття безпеки.

Водночас грудне вигодовування корисне не лише для малюка. Для матері грудне вигодовування:

  • Може допомогти знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, раку яєчників та раку молочної залози.
  • Знижує ризик розвитку післяродової депресії та посилює зв’язок матері з дитиною.
  • Дозволяє робити перерви між вагітностями – гормональний вплив часто викликає відсутність менструацій. Це природний (хоча і не 100% надійний) метод попередження вагітності, відомий як метод лактаційної аменореї (до 90% у перші шість місяців з обов’язковим дотриманням усіх рекомендацій).

ПРАВИЛА ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ТА КОМФОРТУ МАТЕРІ ТА МАЛЮКА

 МОЗ України разом з ВООЗ та ЮНІСЕФ рекомендує:

  • Прикладати дитину до грудей матері протягом першої години життя немовляти та забезпечити контакт «шкіра до шкіри».
  • Забезпечити перебування матері та новонародженої дитини в одній палаті. Таким чином мама зможе годувати дитину за вимогою. Діти здатні самостійно регулювати кількість молока, необхідну, аби втамувати спрагу і задовольнити потреби в поживних речовинах. Не намагайтеся дотримуватися «графіка годувань».
  • Забезпечити виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців з народження без інших продуктів харчування, навіть води. Грудне молоко містить достатньо рідини для малюка, тому  інші напої дитині не потрібні.
  • Не використовувати сумішей без спеціальних рекомендацій лікаря.
  • Не використовувати сосок чи пустушок, якщо можливе виключно грудне вигодовування. Не варто користуватися пляшечками та сосками, бо дитина почне менше і гірше ссати груди, а отже, в матері буде вироблятися менше молока.
    • організм дітей може самостійно визначати, скільки грудного молока (поживних речовин) потрібно і скільки часу триватиме процес годування;
    • що частіше дитина їсть, то більше молока виробляється у матері;
    • потрібно прикладати дитину до грудей за вимогою, тобто щоразу, коли бачите, що дитина неспокійна (можливо, їх просто треба вгамувати спрагу);
    • у стресових ситуаціях діти вимагають прикладання до грудей – це дозволяє їм почуватися в безпеці.

      МІФИ ПРО ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ

      МІФ 1:  Жінка з маленьким розміром грудей/плоскими сосками не зможе годувати

      ФАКТ 1: Форма і розмір грудей не впливають на процес лактації. Оцінити якість і достатність лактації неможливо «на око». Висновки можна робити лише з огляду на самопочуття дитини: якщо малюк здоровий, веселий, вивчає світ, набирає вагу, йому вистачає молока.

       МІФ 2:  Дитину треба підгодовувати у перші дні після народження, поки молока не виробилось достатньо

      Факт 2: З першої години життя і в перші дні після народження дитина, прикладаючись до грудей, отримує молозиво.

      Молозиво – це потужний захист від хвороб. Воно унікальне за складом і дає найбільшу користь для здоров’я дитини. У ньому багато антитіл для захисту дитини від захворювань. Не потрібно давати дитині в ці дні суміш або воду: молозива має бути мало, маленький обсяг дає час адаптуватися незрілим ниркам новонародженого і травній системі.

       

      МІФ 3: У грудному вигодовуванні важливо дотримуватись режиму – з перервами щонайменше 3 години

      ФАКТ 3: Для найкращого захисту дитини, фахівці ВООЗ рекомендують розпочати годування протягом першої години після народження, а потім годувати дитину за вимогою, а не за графіком. Зверніть увагу на такі важливі факти:

  • організм дітей може самостійно визначати, скільки грудного молока (поживних речовин) потрібно і скільки часу триватиме процес годування;
    • що частіше дитина їсть, то більше молока виробляється у матері;
    • потрібно прикладати дитину до грудей за вимогою, тобто щоразу, коли бачите, що дитина неспокійна (можливо, їх просто треба вгамувати спрагу);
    • у стресових ситуаціях діти вимагають прикладання до грудей – це дозволяє їм почуватися в безпеці.

МІФ 5: Упродовж усього періоду грудного вигодовування мама має дотримуватися суворої дієти

ФАКТ 5: Харчування мами має бути різноманітним і повноцінним. Варто уникати лише тих продуктів, які викликають реакції у когось із членів родини (наприклад, споживання горіхів провокують алергічні реакції у батька). Крім цього, ніяких особливих обмежень немає.

Жінка, яка годує грудьми, досить швидко втрачає зайві кілограми. Для цього не варто сідати на спеціальну дієту.

Так само не варто намагатись пити менше води: обмеження прийому рідини не сприяє виділенню молока з грудей, а призводить до затримки рідини в організмі, що викликає набряки, відчуття спраги та інші незручності.

МІФ 6: Молоко – це їжа, дитині треба давати пити воду

ФАКТ 6: Немовлятам у віці до 6 місяців вода не потрібна, навіть в жаркому кліматі.

 

Якщо поїти немовлят водою, це піддає їх ризику діареї і недоїдання. Вода може бути забруднена і стати причиною інфекційних захворювань у немовлят. Грудне молоко втамовує спрагу. Воно більш ніж на 80% складається з води, особливо молоко, яке надходить на початку кожного годування. Тому в перші 6 місяців життя малюку не потрібно давати воду, сік або чай – навіть в жарку або холодну погоду. Якщо дитина отримує інші напої, вона буде пити менше грудного молока. Це, своєю чергою, може вплинути на імунітет дитини і збільшити ймовірність хвороби.

МІФ 7: Необхідно готувати молочні залози до грудного вигодовування

ФАКТ 7: Насправді ніяких особливих процедур перед годуванням дитини проводити не треба – достатньо дотримуватися звичайної гігієни.

Важливо мити руки перед вигодовуванням дитини, а от мити груди перед кожним вигодовуванням потреби немає. Щоб не з’являлися тріщини, дотримуйтесь найважливішої умови – правильно прикладайте дитину до грудей.