КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Профілактика грипу та ГРВІ

Як правило, у потоці щоденної суєти ми забуваємо просту істину, що запобігти хворобі набагато легше, ніж потім її лікувати. Та хто з нас всерйоз сприймає «просту» простуду та «дріб’язковий» нежить? І не кожен розуміє, що небезпека не в самих по собі грипі та інших гострих респіраторних вірусних інфекціях (ГРВІ), а в їх наслідках та ускладненнях, які можуть обернутися лихом.

«Само пройде», – заспокоюємо ми себе та продовжуємо жити своїми життями, ходити на роботу та відправляти дітей до школи. Але ж «само» дуже часто не проходить: ми починаємо чхати частіше, кашель посилюється, температура тіла підвищується… Так і виникають ускладнення, яких потім не так легко безслідно позбутися: пневмонія, синусит, бронхіт, отит, астма, круп, ураження серцево-судинної і м’язової систем, розвиток імунодефіцитів.

Основне джерело грипу та ГРВІ — хвора людина, яка заразна протягом усього періоду хвороби (5–7 днів). Проте особливу небезпеку несуть особи із стертим і безсимптомним перебігом хвороби, котрі продовжують вести активний спосіб життя.

Під час чхання, так само як і при кашлі, з рота хворого вилітають дрібні частки слини і мокротиння, в яких віруси містяться у величезних кількостях. Тому основний механізм передачі цих інфекцій так і називається – повітряно-краплинний. Зазвичай частки вологи з вірусами вдихаються іншою людиною не відразу, а після того, як вони осядуть на підлогу, висохнуть і знову піднімуться в повітря з пилом.

Саме тому необхідно скоротити час перебування в місцях масових скупчень людей.
Маску бажано бачити на хворому: вірус вона не затримає, але зупинить крапельки слини, які в подальшому може вдихнути інший. Для здорової ж людини маска корисна  за умови правильного її використання: змінювати кожні 3-4 години, марлеву маску
ретельно прати після кожного застосування. А також важливо регулярно провітрювати приміщення, в якому перебуваєте, і робити вологе прибирання. З цією ж метою можна проводити кварцування (опромінення ультрафіолетовою лампою) повітря в приміщеннях.Оскільки вірус майже не зберігає своєї активності в морозному і рухомому повітрі, то ж гуляти можна скільки завгодно. Прогулянки на свіжому повітрі – це важлива зброя в боротьбі з вірусами грипу та ГРВІ. Підчепити «чужерідний агент» під час такого вояжу практично неможливо. Тому, якщо ви вийшли погуляти, не треба по вулицях ходити в масці. Краще нормально подихайте свіжим повітрям. Проте, виходячи на вулицю, не забувайте користуватися оксоліновою маззю або вазеліном. Ще один, не менш важливий, механізм передачі ГРВІ та грипу – контактний (через руки, предмети побуту). А отже, уникайте обіймів, поцілунків, рукостискань! Своїх родичів, колег і друзів необхідно навчити при кашлі та чханні прикривати рот і ніс одноразовою носовою серветкою та викидати її в призначені контейнери відразу ж після використання. Прикриваючи рот і ніс рукою, а потім хапаючи все навколо, хвора людина дуже швидко розповсюджує вірус. Тому ретельно мийте руки з милом та промивайте порожнину носа. Можна протирати руки бактерицидними серветками. Не торкайтеся немитими руками до своїх очей, носа та рота – потрапивши на слизові, вірус отримує чудову можливість проникнути у ваш організм і викликати хворобу

Слід зауважити, що здоровий спосіб життя та правильне харчування, якими ми нерідко нехтуємо, також є запорукою та необхідною умовою стійкості організму до вірусів. Через те, харчуйтесь повноцінно! Важливо, щоб організм отримував достатньо вітамінів і мінералів. Включайте в свій раціон рибу, молочнокислі продукти, часник, овочі та фрукти, багаті на вітамін С. Якщо ви полюбляєте чаї з зігріваючим ефектом на основі імбиру чи кардамону, морси з журавлиною, смородиною чи малиною, настоянки (слабкі) шипшини, то ж, збагачення свого організму вітаміном С та необхідною кількістю рідини (для нормального стану слизових оболонок), для вас буде насолодою.Корисними, в даному випадку, будуть й квашені продукти (квашена капуста, помідори, огірки, мочені яблука). Вони не тільки містять велику кількість вітаміну С, а й зменшують запальні процеси в організмі, сприяють росту корисної мікрофлори в кишечнику.Худнути та розпочинати «жорсткі» дієти в осінньо-зимовий період не рекомендується. Це може послабити організм, і він стане відкритий до інфекцій.Займайтеся спортом. Всяке фізичне навантаження буде корисне для вашого організму. Витрачайте хоча б 10-15 хвилин на ранкову зарядку, але щоденно, або ж ходіть на періодичні повноцінні тренування до спортзалу. Та пам’ятайте,  що будь-які шкідливі звички не сумісні зі спортом.Але попри все, незважаючи на всю бурхливість нашого життя, треба вміти й повноцінно відпочивати. В першу чергу мова йде про здоровий міцний сон. За 7-8 годин сну ваш організм зможе відновитися та поповнити запаси енергії.

Та все ж таки, не дивлячись на величезну кількість прийомів народної медицини, одним з найбільш надійних засобів для запобігання захворюваності на грип  – є вакцинація. Зі щепленням ви отримаєте невелику кількість вірусу, до якого ваш організм вироблятиме антитіла, тобто розвиватиметься імунітет. Робити вакцинацію потрібно не в розпал епідемії, а восени, щоб імунітет до хвороби встиг сформуватися. Щеплення проти грипу значно знизить можливість розвитку ускладнень.

Наголошуємо, що вакцинація є не тільки єдино надійним, але й найдешевшим  методом боротьби з грипом. Економічні затрати на медикаментозну профілактику чи лікування навіть неускладненого грипу значно перевищують вартість вакцини. 

Пам’ятайте, займатися «аптечним шопінгом» небезпечно! Будь-яке використання медикаментів, а тим більш профілактичне, обов’язково  повинно бути узгоджене з лікарем.

При появі перших симптомів грипу (підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м’язах, біль в очних яблуках) неодмінно залишайтеся вдома. Не варто виходити з будинку навіть заради візиту до лікаря — його слід викликати додому. Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно!

І памятайте:
інколи прості речі рятують життя!