КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

ПЛАН ЗАХОДІВ ДЛЯ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ ВІД ПОЛІОМІЄЛІТУ В УКРАЇНІ ЗАТВЕРДЖЕНО

30 грудня 2021 року Міністерство охорони здоров’я затвердило наказ № 2922 «План заходів з реагування на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип 2», розроблений фахівцями Центру громадського здоров’я спільно з національними та міжнародними експертами у відповідь на виявлення випадку інфікування вакциноспорідненим поліовірусом тип 2 у дитини на Рівненщині
Передбачається, що всі діти від 6 місяців до 6 років, які не отримали потрібні щеплення від поліомієліту вчасно або отримали їх із порушенням Національного календаря профілактичних щеплень, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною (ІПВ). Також буде проведено тури додаткових щеплень оральною поліовакциною (ОПВ) усіх дітей віком до 6 років. Це допоможе захистити їх від небезпечного захворювання. Для цього батькам необхідно звернутися до педіатра чи сімейного лікаря, аби отримати щеплення для своєї дитини від поліомієліту.
У затвердженому наказом Плані також йдеться про посилення епіднагляду за поліомієлітом в Україні. 
В Україні є достатня кількість вакцини проти поліомієліту, їх закуповують державним коштом, а тому вони безоплатні. Щеплення можна зробити в державних медичних закладах. Усі вакцини, які використовують в Україні, безпечні, зареєстровані та дозволені для використання.
«Сьогодні загроза інфікування поліомієлітом серед дітей особливо висока. Закликаємо батьків щепити своїх дітей. А якщо ви пропустили щеплення, то звернутися до сімейного лікаря чи педіатра та надолужте їх. Зверніть увагу, що дитина має отримати дозу у 2, 4, 6 та 18 місяців. Потім у 6 та 14 років. Уже зараз перевірте вакцинальний статус своєї дитини», — закликає Олександр Мацьков, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я.

Довідка:
Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання, яке викликає поліовірус. Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, з виникненням парезів і паралічів, іноді може закінчуватися смертю хворого.Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років. Поліомієліт невиліковний, на сьогодні не існує спеціального противірусного лікування цього захворювання. Але його поширенню можна запобігти завдяки щепленням: дітей вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 14 років. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. В Україні ризик поширення поліомієліту зберігається на високому рівні, насамперед через недостатній рівень охоплення вакцинацією від цієї недуги, адже він повинен бути щонайменше 95%. Рівень охоплення щеплення проти поліомієліту в Україні за 11 місяців 2021 року:
діти до 1 року — 73,3%;
діти 18 міс. — 73,5%;
діти 6 років — 72,0%;
діти 14 років — 68,7%.