КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

НІТРАТИ В ПИТНІЙ ВОДІ. В ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ОРГАНІЗМУ?

Про те, що дуже часто причиною отруєння стають ранні овочі та фрукти, мабуть, чули всі. Але не менш небезпечною є питна вода, яка містить підвищений рівень нітратів, адже воду вживають кожного дня і всі, без винятку.
Нітрати – це солі азотної кислоти. Вони потрапляють у воду із побутовими та сільськогосподарськими стоками (з полів, які обробляються добривами, тваринницьких та птахоферм, вигрібних ям та дворових вбиралень тощо). Найбільша концентрація нітратів спостерігається у поверхневих джерелах, ґрунтових водах та дворових колодязях.

     Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.

Згідно з державними та європейськими стандартами, концентрація нітратів у питній воді не повинна перевищувати:
Україна: водопровідна і кринична – ≤ 50,0 мг/дм3, фасована – ≤ 10 (50) мг/дм3;
ЄС: 45 мг/л.
Зараз на якість води впливає ситуація, пов’язана із військовими діями. У повоєнний час, особливо на звільнених територіях ситуація  все ще може бути незадовільною.


Наслідки великої концентрації нітратів у воді:
В Україні є підземні води, де гранично допустима концентрація (ГДК) нітратів може перевищувати нормативні значення десь у 20 разів, як-от окремі райони Одеської області, Полтавської області тощо. В епідеміологічних дослідженнях виявлено прямий зв’язок між концентрацією нітратів у питній воді та захворюваністю на атрофічний гастрит і рак шлунка.


Хто в групі ризику?
Найбільш чутливими до дії нітратів та нітритів є діти до 6 місяців. Такі діти вживають у 10 разів більше рідини на одиницю маси тіла, ніж дорослі.
В зоні ризику також знаходяться діти до 3-6 років та вагітні жінки.
Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Рівень метгемоглобіну вище 50 % може бути смертельним. У менших концентраціях це проявлятиметься млявістю, втомлюваністю, розвитком вегето-судинної дистонії, серцево-судинних порушень, зниженням працездатності, ціанозом, а у дітей, крім цього – порушенням фізичного розвитку, зниженням уваги та концентрації під час навчання.


Дотримуйтеся таких правил, щоб зменшити ризик впливу нітратів на ваш організм:

-не вживайте питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок;
-щоб приготувати їжу чи дати попити дитині до 3 років,  використовуйте чисту від нітратів питну воду;
-місця облаштування бюветів, колодязів чи джерел слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території.


Як очистити воду від нітратів?


Найбільш ефективні методи очищення води від нітратів:
-Системи зворотного осмосу.
-Фільтри для води із завантаженням з іонообмінної смоли.