КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Здоровий спосіб життя і як з ним не боротись

Традиційно 7 квітня в усьому світі відмічають День  здоров’я.  В цьому році ця подія пройшла під гаслом – «Здоров’я для всіх».


Провідною темою дня стало «Загальне охоплення послугами охорони здоров’я: для всіх і всюди». Варто сказати, що ця тема є актуальною, адже на разі  по Україні активно проходить кампанія  заключення декларацій з лікарями первинної ланки медичної допомоги: сімейними лікарями, дільничними терапевтами, лікарями -педіатрами. Скористатися таким правом може і кожен житель Кременчука. Для цього просто потрібно звернутися на прийом до лікаря, попередньо записавшись в реєстратурі обраного державного медичного закладу,  при собі обов’язково мати документ, що посвідчує громадянство України чи інший спеціальний статус (паспорт громадянина  України, тимчасове посвідчення громадянина України, свідоцтво про народження ( для осіб, що не досягли 14-ти років), посвідка на постійне проживання в Україні, посвідка біженця, посвідчення особи, що потребує додаткового захисту), ідентифікаційний код, мобільний телефон. Своєчасний вибір лікаря забезпечить вас якісним і постійним медичним  обслуговуванням.

Та все ж не варто забувати, що ваше здоров’я людини залежить від багатьох факторів.  І лише на 10%  воно залежить від медичного обслуговування.

Вважається, що приблизно на 50% здоров’я визначає спосіб життя – умови праці,  звички, харчування, моральне і психологічне навантаження,  матеріально-побутові умови, взаємовідносини в сім’ї тощо.  На 20%  здоров’я залежить від генотипу (спадковості) і на 20% – від стану природного середовища. Тому завжди  треба пам’ятати, а бажано ще й притримуватися здорового способу життя.

Поняття «Здоровий спосіб життя» ще зовсім недавно увійшло у наш лексикон. Зрозуміло, що на протязі всього життя кожна людина намагається жити так,  щоб бути щасливою, щоб не хворіти, займатись улюбленою справою, проводити свій час разом з близькими та рідними, тощо. Тобто вже десь на інтуїтивному рівні кожен розуміє поняття здорового способу життя одинаково, але і водночас по своєму.

Давайте спробуємо визначити, що ж таке поняття «Здоровий спосіб життя» і що воно в собі несе. Звернемось до пояснень Всесвітньої організації охорони здоров’я, що ж таке цей здоровий спосіб життя?

Здоровий спосіб життя —  це розумне використання свого життєвого потенціалу, засноване на загальних рекомендаціях щодо харчування,  активного проведення часу, занять спортом, правильному режимі праці та відпочинку,  дотриманні правил особистої  гігієни, загартовуванні, позбавленні від шкідливих звичок та залежностей, запобіганню захворюванням, що передаються статевим шляхом. Також здоров’я включає в себе психологічний елемент — гармонію з оточуючим робочим середовищем, здорові суспільні відносини.


З’єднати всі ці компоненти воєдино відразу може видатись нелегкою справою. Однак це цілком реально.

Його необхідність виходить із того, що багато причин пошкодження стану здоров’я можна уникнути.

Що ж ми можемо зробити для власного здоров’я?

Обов’язковою умовою здорового способу життя є правильно складений режим праці та відпочинку.

Праця людини різноманітна. Вона включає в себе і розумову, і фізичну діяльність людини і являє собою, з одного боку, зміст життя, а з іншого – етапи вдосконалення розумового, духовного та фізичного розвитку особистості.

Однак для того щоб правильно побудувати свою діяльність і забезпечити високу працездатність, уникаючи при цьому перевтоми, необхідно передбачити чергування різних видів діяльності і відпочинку, виходячи із загальних фізіологічних закономірностей функціонування організму.

Щоб даремно не витрачати сили і час, необхідно, щоб будь-яка діяльність була планомірною. Плановість дозволить рівномірно розподілити роботу, уникнути зайвого перевантаження і втоми.

Вільний час можна проводити, в залежності від інтересів, у світі мистецтва, літератури, техніки, спорту.

З одного боку, це переключення видів діяльності, а з іншого розширення кругозору, один із шляхів самовдосконалення. Важливо, щоб у вільний час був присутній компонент активних дій. Займатися спортом слід не рідше двох разів на тиждень по 2-3 години.

Періодичне чергування неспання і сну також є одним із проявів біологічних ритмів. Сон – це відпочинок. Тривалість сну повинна бути не менше 7-8 годин, а кращий час для сну – з 22 до 6 години ранку.


Процеси гальмування в корі головного мозку, що виникають під час сну, необхідно вранці замінювати процесами збудження, які стимулюються зарядкою, сніданком, прогулянкою.
Для нормального функціонування людського організму і збереження здоров’я необхідна певна “доза” рухової активності. Прикладом помірної фізичної активності є: ходьба швидким кроком 3 км за 30 хвилин; їзда на велосипеді 8км за 30 хвилин; танці в швидкому темпі 30 хвилин; гра в баскетбол, волейбол 30 хвилин.


Раціональне харчування як найкраще характеризує «піраміда здорового харчування».



Співвідношення вуглеводів, жирів і білків у здоровій їжі повинно складати у відсотках 60:30:10. Найбільш ситним повинен бути обід. Вечеряти корисно не пізніше, ніж за 1,5 години до сну. Перерви між прийомами їжі не повинні перебільшувати 5-6 годин. Їсти рекомендується завжди в одні й ті самі години. І, звичайно ж,  бажано кинути шкідливі звички: паління, вживання алкоголю, наркотиків.



Будьте здорові, цінуйте своє життя та не витрачайте його на речі, що того не варті!!!