КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

ВІЛ: як тестування може врятувати життя?

Здається, зараз українців уже нічим не налякати. Проте, є теми, про які нам традиційно страшно думати. Станом на початок 2022 року Центр громадського здоров’я називає цифру в понад 244 000 ВІЛ-інфікованих в Україні.

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом нагадуємо (https://berezhy-sebe.com/vil/), як часто слід проходити тестування та як вберегти себе від хвороби під час війни, коли ризики заразитися значно вищі.

Хвороба проявляє себе далеко не одразу, тому багато виявлень відбувається серед людей віком від 50 років і старше. Зазвичай люди цієї вікової категорії не приходять на тестування навмисне, адже вірять у багато міфів про інфекцію. Однак ВІЛ не обирає за соціальним статусом, віком, професією чи фінансовим забезпеченням.

📌 Зараження вірусом відбувається через біологічні рідини:

— кров (при переливанні, прямому контакті крові та слизової оболонки, спільному використанні шприців і голок);
— материнське молоко (тому жінки з ВІЛ не годують дітей грудьми);
— від матері до дитини під час внутрішньоутробного розвитку та пологів, якщо мати не проходить антиретровірусну терапію;
— при незахищеному сексі (сперма, вагінальні виділення, природна змазка, й особливо за наявності пошкоджень слизової).

Надання першої допомоги пораненим, акти насильства на окупованих територіях — під час війни ризики заразитися вірусом зростають. Тож не нехтуй своїм здоров’ям — пройди тестування якомога швидше, а ще спонукай до цього людей навколо та своїх партнерів/ок.