КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Всесвітній тиждень обізнаності про солі (13 березня – 19 березня)

У 2023 році Всесвітній тиждень обізнаності про солі припадає на 13-19 березня. 

Цей тиждень присвячений підвищенню уваги до важливості здорового харчування та впливу солі на наше здоров’я.

Нагадаємо, що добова норма солі становить не більше 5 грамів (1 чайна ложка).

Комусь сіль може життя врятувати, а когось довести до інвалідності.

При зниженому вмісті солі в крові гинуть еритроцити, отже, підвищується ШОЕ. Тобто починаються запальні процеси. 

Через нестачу солі густішає кров, адже вона утримує воду. 

При великих фізичних навантаженнях солі виходять з організму разом із потом і диханням більше. Тому таким людям солона їжа потрібна. 

Але і через те, що сіль затримує рідину в організмі, лікарі б’ють на сполох. Так як регулярне та надмірне її вживання призводить до звуження судин і, як результат, підвищення тиску. Через це збільшується ризик інсульту та інфаркту.

Сіль, у невеликій кількості, є необхідною речовиною для нашого організму, але надмірне її споживання може призвести до проблем зі здоров’ям.

Медики вважають сіль білою отрутою, бо вона вражає життєво важливі органи. Найбільш вразливими стають судини головного мозку (результат – інсульт), очей (глаукома), серця (інфаркт), нирок (ниркова недостатність). 

Саме тому ми пропонуємо своїм пацієнтам з гіпертонією безсольову дієту, а любителям приправляти сіллю яйце або огірок радимо відмовитися від цієї звички. Також варто звести до мінімуму споживання консервованих продуктів.

Вживати в їжу краще кам’яну сіль. Вона найкорисніша. Пролежавши в землі понад 200 млн років, містить велику кількість мікроелементів. Кам’яна йодована сіль – ідеальний варіант, вона ще постачає організму й відсутній йод. Морська також є цінним джерелом макро- і мікроелементів. А ось сіль класу екстра – рафінована й перероблена, не містить корисних речовин. До того ж, до неї додають антизлежувач Е 536, який запобігає утворенню грудочок. 

Вся сіль, незалежно від місця виробництва та кольору – це сіль натрію: і морська, і кам’яна, і рожева, гімалайська та ін.. Але сьогодні випускається, у тому числі й в Україні, харчова сіль із низьким вмістом натрію, в якій солоний смак зберігається завдяки добавці солі калію. Така здорова альтернатива допоможе знизити споживання натрію та компенсувати нестачу калію у харчуванні українцям, за прикладом Фінляндії.

Нагадаємо, що за результатами дослідження STEPS 2019, українці вживають натрієвої солі 12,6 г на добу — це майже втричі більше за рекомендовану норму – 5г. При цьому споживають калію близько 2,5 г на добу – це майже в півтора рази менше за норму, рекомендовану ВООЗ (3,5 г).

Наша лікарі завжди підтримують здоровий спосіб життя, тому ми радимо усім бути уважними до кількості вживаної солі, аби запобігти деяким проблемам зі здоров’ям.