КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

Всесвітній день донора крові в умовах воєнного стану

У травні 2005 р., в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня.

Цього дня у 1868 році народився австрійський лікар К. Ландштейнер, який відкрив групи крові людини. Цього року Всесвітній день донора крові знову проводиться у всьому світі і буде координуватися Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові. Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються, де проживає більшість світового населення.

Військові реалії сьогодення наклали відбиток на усі сфери нашого життя. Під час активних бойових дій внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну питання донорства крові та її компонентів стає ще актуальнішим. Багато хто зараз переймається тим, що недостатньо робить для наближення Перемоги. Долучитись до донорського руху – це шанс реально допомогти й врятувати три життя однією донацією.

Хто може стати донором крові?

Донорами крові в Україні можуть бути здорові люди віком від 18 років і вагою від 50 кг

Якщо з віком та кілограмами більш-менш зрозуміло, то важче зрозуміти, що означає вираз здорова людина. Здорова людина – це та людина, яка не має протипоказань. Якщо вам властиві хронічні захворювання, приймаєте ліки, стоїте на обліку – ви не можете бути донором тимчасово або взагалі.

Протипоказання щодо донорства

Їх поділяють на тимчасові та абсолютні. Рекомендуємо обов’язково з ними ознайомитися. Навіщо такий великий список протипоказань? Це – турбота про донорів. Працює принцип «не нашкодь собі». У разі підвищеної температури чи хронічного захворювання організму, людині потрібен відпочинок і лікування, а не навантаження. Турбуймося спочатку про свій стан здоров’я, а вже потім — рятуймо інших!

Як дізнатися, де та кому здати кров?

Потрібно обрати центр крові чи конкретного реципієнта та запланувати донацію на зручний для вас день і час.

Щоби піти на процедуру, вам не потрібно здавати жодних аналізів чи приносити медичні довідки! Можете поділитися кров’ю навіть у тому випадку, якщо не знаєте свою групу. У центрах крові роблять медогляд і визначають її.

Важливо! Обов’язково потрібно взяти з собою документ, що посвідчує особу, адже ризикуєте не здати кров. Не забудьте паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.

Правила, яких слід дотримуватися

Донація — це відповідальна процедура, тому варто дотримуватися правил підготовки та харчування перед здаванням крові. Після того, як стали донором, слідуйте за правилами відновлення. Дотримуйтеся їх, а вже через 60 днів знову зможете поділитися кров’ю. Радимо переглянути відео про те, яким має бути ранок донара.

Робіть донації регулярно та залишайтеся здоровими!

Діймо злагоджено, зберігаймо кров гарячою, а розум холодним.

Віримо в Україну, в ЗСУ і в кожного, хто на своєму місці наближає нашу Перемогу!