КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

БОРОДАВКИ. ЩО РОБИТИ?

Лікарка нашого Центру, Ольга Володимирівна, розкриває тему.

Бородавки – це прояв вірусного захворювання – вірус папіломи людини (ВПЛ).

Попри міф, заразитися бородавками від жаб не можна, але можна від людей. 

Проникнення вірусу в шкіру або в клітини слизової може відбуватися через мікротріщини, подряпини. Особливо часто це відбувається у громадських місцях з великою вологістю (сауни, басейни, роздягальні душових). Зарадення може відбутися через предмети загального користування: іграшки, одяг, взуття тощо. Деякі види ВПЛ передаються статевим шляхом, під час пологів від хворої матері до дитини.

Для зараження достатньо влучення вірусу в невелику подряпину або ранку на шкірі.

В даний час виявлено понад 100 типів ВПЛ. Одні типи виявляються на шкірі, інші – вражають слизові оболонки.

Деякі  ВПЛ підвищують ймовірність розвитку онкозахворювання в 60 разів, в першу чергу раку статевих органів, як у чоловіків, так і у жінок.

Ви можете захистити себе і своїх дітей від кількох типів раку (шийки матки, гортані), пов’язаних із папіломами. Для цього потрібні вакцинація, захищений презервативом секс, і планові огляди у гінеколога для жінок.

ВПЛ присутній практично у 80% людей. Один з ключових чинників його прояву є ослаблена імунна система. 

Прояви ВПЛ:

  1. Прості (вульгарні) та долонно-підошовні бородавки – круглі піднесення над шкірою, мають нерівну ороговілу поверхню. Часто розташовуються на пальцях рук, ступнях, ліктях, колінах, кистях.
  2. Пласкі (юнацькі) бородавки – мають гладку поверхню, невеличке підвищення над шкірою, можуть бути різної форми. Зазвичай локалізуються на тильній стороні кистей і стоп.
  3. Ниткоподібні папіломи – м’які утворення, зазвичай на ніжці, темно-коричневого або тілесного кольору. Їх звичайна локалізація – на шкірі повік, шиї, в пахвовій області, паху, під молочними залозами.
  4. Гострі кондиломи –  у вигляді кульки або пірамідки, схожі візуально на кольорову капусту. Вони на ніжці, розташовуються на слизовій оболонці і шкірі статевих органів (піхва, статеві губи, статевий член, сечовипускальний канал), навколо і всередині прямої кишки. Мають властивість швидко збільшуватися в розмірах і розростатися якщо вчасно не почати лікування.

Будь-яке новоутворення, викликане ВПЛ – це привід звернутися до лікаря. Дані новоутворення спочатку є доброякісними та не завжди завдають дискомфорту, в окремих випадках візит до лікаря можна і відкласти. 

Однак слід негайно звернутися до лікаря, якщо бородавки, папіломи або кондиломи:

  • змінюють свій зовнішній вигляд (форму або колір);
  • стають болючими при натисканні;
  • кровоточать;
  • збільшуються в розмірах або поширюється на сусідні ділянки;
  • виникають в місцях, де можливе часте травмування новоутворення (під пахвами, на плечі в місці тертя ременя сумки, на ступнях і т.п.);
  • знову рецидивують (поновлюються) після видалення.

Методи видалення бородавок, папілом або кондилом:

  • Хімічний метод 
  • Медикаментозний метод 
  • Кріодеструкція
  • Хірургічне висічення
  • Електрокоагуляція
  • Видалення за допомогою лазеру

Кожен з цих методів має свої особливості, показання та протипоказання, який з них вибрати вирішує лікуючий лікар та пацієнт.

Наполегливо рекомендую не займатися самолікуванням та не відкладати «на потім» візит до лікаря.