КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

надає первинну медичну допомогу населенню міста Кременчука та Потоківського Старостинського округу (села Потоки, Мала Кохнівка, Придніпрянське, Соснівка).

АНТИБІОТИКИ ЗА РЕЦЕПТОМ: ЯК ЦЕ БУДЕ? ПИТАННЯ/ВІДПОВІДІ

Попри складний період, Україна рухається вперед і запроваджує норми, звичні для цивілізованого світу. Так, із серпня придбати антибіотики можливо буде тільки за призначенням лікаря. Ви отримаєте електронний або паперовий рецепт, у якому буде зазначено, як слід приймати ліки.
Лікар випише препарати за діючою речовиною, вкаже її лікарську форму та дозування. В аптеці за цим рецептом ви зможете придбати відповідний лікарський засіб, у тому числі орієнтуючись на оптимальну для вас ціну. Таким рішенням ми кидаємо виклик серйозній проблемі нашого часу — безконтрольному прийманню антибактеріальних препаратів. Самовільне та неправильне їх застосування може не лише нашкодити здоровʼю людини, але й викликати резистентність, тобто стійкість бактерій до антибіотиків.
Починаючи з серпня 2022 року, ви можете отримати електронний рецепт на антибіотики в медичних закладах, що підключені до електронної системи охорони здоровʼя. Якщо медичний заклад, до якого ви звернулися, не підключено до неї, лікар має виписати паперовий рецепт. Таким чином, впровадження електронного рецепта відбуватиметься в рамках перехідного періоду, протягом якого медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного запуску проєкту. Призначити антибіотик може виключно лікар — сімейний лікар або вузькопрофільний спеціаліст. Мати декларацію для цього не обовʼязково. Тому коли вас або вашу дитину щось непокоїть, ви маєте звернутися до фахівця. Після встановлення діагнозу виписується електронний рецепт. Лікар призначає ліки в рецепті за діючою речовиною, зазначає її лікарську форму та дозування. А крім цього, також вкаже спосіб та тривалість приймання ліків. Відповідне призначення фіксується в інформаційній довідці до електронного рецепта, яку лікар надрукує і засвідчить особистим підписом та печаткою. З цією довідкою пацієнт іде до аптеки. Виняток на відпуск антибіотиків за рецептом зроблено лише для тих аптек, які працюють у межах територіальних громад, що розташовані в районі проведення бойових дій або перебувають в тимчасовій окупації чи оточенні. Перелік таких населених пунктів затверджено відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Такі аптеки тимчасово (на час дії воєнного стану) зможуть і надалі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

ПИТАННЯ/ВІДПОВІДІ

Чи може лікар приватної клініки виписати електронний рецепт?

Лікарі всіх рівнів медичної допомоги незалежно від форми власності закладу можуть виписувати електронні рецепти за умови підключення закладу та його працівників до електронної системи охорони здоров’я.

Як отримати електронний рецепт за відсутності декларації з сімейним лікарем? Пацієнт може отримати електронний рецепт на прийомі в будь-якого лікаря первинної чи спеціалізованої медичної допомоги незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Обов’язковою умовою є реєстрація в електронній системі охорони здоров’я. Кожен пацієнт може це зробити, уклавши декларацію з сімейним лікарем або зареєструвавшись у системі на прийомі у будь-якого іншого лікаря.

Як довго триває процедура виписки та погашення рецепта? Технічна частина виписки е-рецепта займатиме декілька хвилин. Водночас швидкість виписки також залежатиме від особливостей інтерфейсу медичної інформаційної системи, встановленої в закладі, швидкості та стабільності інтернету. Після виписки електронний рецепт одразу з’явиться в ЕСОЗ та буде доступним для погашення. Технічно процес пошуку рецепта, вибору торговельної назви та погашення рецепта триває менше ніж одну хвилину. Крім іншого, фармацевт витрачає час на комунікацію з пацієнтом, пошук лікарського засобу на складі, касові операції.

Який строк дії електронного рецепта на антибіотики для його погашення?

Строк дії електронного рецепта на антибіотики становитиме 30 днів.

Чи можна при частковому погашенні рецепта вдруге отримати ліки, яких не вистачає, за тим самим рецептом?

Функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків. Тобто пацієнт може придбати необхідний препарат у меншій кількості, ніж це зазначено в рецепті, та розділити купівлю на декілька разів.

Що робити, якщо медичний заклад, до якого звертається пацієнт, не працює з електронною системою охорони здоров’я?

У такому разі під час перехідного періоду передбачається виписування паперового рецепта на антибіотики.

Як буде здійснюватися відпуск антибіотиків на окупованих територіях?

Виняток на відпуск антибіотиків за рецептом зроблено тільки для тих аптек, які працюють у межах територіальних громад, що розташовані в районі проведення бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації чи оточенні. Перелік таких населених пунктів затверджено відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Такі аптеки тимчасово (на час дії правового режиму воєнного стану) зможуть і надалі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

Як вплине відпуск антибіотиків за рецептом на процес закупівель лікарських засобів волонтерами? Нині законодавством передбачається, що на період воєнного стану дистриб’ютори (суб’єкти, що мають ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва, оптової торгівлі лікарськими засобами) можуть відпускати лікарські засоби військовим адміністраціям, підрозділам Збройних Сил, організаціям та установам, що залучають до своєї діяльності волонтерів та надають гуманітарну допомогу. Таким чином, механізм залишається незмінним: як і раніше, волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров’я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистриб’юторів без рецепта. В інших випадках, якщо йдеться про купівлю антибіотиків для індивідуального використання через аптеку, відпуск здійснюється за рецептом лікаря.