КНМП "ЦПМСД №1" м. Кременчука
, вул. Івана Мазепи 26

Комунальне некомерційне медичне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №1" міста Кременчука

Як уникнути отруєння у спеку

Літо – це прекрасна пора відпусток, поїздок на море і пікніків. Так ось, як раз влітку найлегше отримати харчове отруєння. Спека створює комфортні умови для розмноження хвороботворних бактерій. Влітку харочві отруєння – дуже поширене явище, оскільки на спеці продукти псуються значно швидше. Особливо легко можна отруїтись фруктами, овочами, м’ясом, грибами та іншими продуктами. Основа профілактики отруєння – це, перш за все, особиста гігієна.

Як уникнути харчових отруєнь у спеку?

Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння – чистота. Все дуже просто :

  • усе, що стикається із продуктами, а саме руки, обробні дошки, ножі, посуд і інше повинні ретельно вимиватися миючими засобами;
  • овочі, фрукти та зелень мийте під проточною водою;
  • якщо ви перебуваєте на пляжі, не купуйте продукти з рук: це стосується вареної кукурудзи, солодощів і креветок;
  • вкрай небажано пити сиру воду – краще вживайте бутильовану;

– не забувайте перевіряти на куплених вами продуктах термін придатності;

– не вживайте в їжу незнайомі гриби і ягоди;

– м’ясо, рибу і яйця потрібно готувати до повної готовності. Від стейка з кров’ю влітку краще відмовитися, як і від яйця-пашот;

– продукти рекомендується зберігати при кімнатній температурі не більше 2-х годин;

– захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.

Симптоми харчового отруєння

 

– хворобливий стан та вигляд постраждалого;
– нудота, блювання;
– пронос;
– біль у животі;
– порушення дихання;
– пітливість;
– слиновиділення.

 

 

Перша допомога при харчовому отруєнні

1. Якщо симптоми у вас легкі, то перше, що необхідно зробити, це негайно промити шлунок чистою водою. Випити багато рідини та викликати блювоту. Таку процедуру необхідно повторити кілька разів, поки зі шлунка не почне виходити вода без домішок продуктів харчування.

2. Далі необхідно прийняти сорбенти (активоване вугілля та інші), які допоможуть вивести з організму отруйні речовини.

3. Якщо блювота і пронос відсутні – необхідно прийняти проносні препарати, аби токсини не всмоктувались в організм.

4. Якщо вдалось промити шлунок і людині стає краще – важливо відновити водно-сольовий баланс в організмі та простежити за нормалізацією роботи шлунково-кишкового тракту завдяки легкій дієті – не споживати продуктів, які можуть подразнювати стінки шлунка (кисла, гостра, смажена, жирна їжа). Також важливо ретельно пережовувати їжу.

5. Якщо після цього вам не полегшало – потрібно негайно викликати “швидку”. Якщо ж вам дома стало легше, то краще після отруєння піти до лікаря на огляд.

Дотримуйтесь чистоти, виконуйте правила приготування і зберігання їжі і здоров’я вам гарантовано.

 

Лікар ЗПСМ,  Баркан А. А.